tcm

“Tips over nieuwe routes zijn altijd welkom”

27 juli, 2017

De laatste maanden hoor je in het 28/30/33 peloton regelmatig positieve opmerkingen over de routes die we volgen tijdens de zondagse ritten van TCM. Daarmee werd automatisch mijn nieuwsgierigheid gewekt naar hoe een en ander wordt georganiseerd. Ik begrijp inmiddels dat het Nico Verschuren en Kees Verduijn zijn die voor de snellere groepen het programma samenstellen.  Zonder de andere mensen tekort te doen die in het verleden hun energie in dit werk hebben gestoken of nu nog doen: “Het lijkt me een mooi moment om deze leden aan jullie voor te stellen en te vragen naar hun taken en verantwoordelijkheden.”

“Even voorstellen”

Oktober 2016, Cap Formentor, Mallorca

Kees Verduijn is arts-microbioloog, nu nog in het Amphia ziekenhuis te Breda en binnenkort (weer) in Veldhoven ( st.PAMM; laboratoria voor PAthalogie en Medische Microbiologie) en het Catharina ziekenhuis te Eindhoven. Hij houdt zich daar bezig met de diagnostiek, behandeling en preventie van infectieziekten en dan vooral de antibioticaresistentie en management kant. De Geldroppenaar is sinds juni 2015 lid van TCM. Net als zijn vrouw Mijke is hij erg fanatiek en beiden fietsend met de drieëndertigers. In de winter onderhoud Kees zijn conditie vooral met hardlopen. “Doorgaans hoef ik me niet te vervelen: ik lees en tuinier graag en verder vooral ook vogels kijken in de natuur zijn mijn aanvullende hobby’s.”

Fietsvakantie 2017: St.Flour, Frankrijk ( foto: Stefan Scheepers )

Nico is samen met zijn twee zoons woonachtig in Someren, maar geboren en getogen in Munstergeleen, een klein dorp gelegen nabij Sittard. “Op dit moment ben ik zo ongeveer 15 jaar lid van deze geweldige club”: reageert de interieurbouwer van beroep. Hij werkt momenteel bij SRI te Eindhoven. Zijn vrije tijd krijgt Nico echt wel gevuld: “Naast het fietsen en de commissie-activiteiten voor de club, speel ik graag gitaar en gaan de voeten regelmatig van de vloer. De Argentijnse tango dans ik met overgave”!

Maar hoe stel je een route samen en wat is voor jullie daarin dan zo belangrijk vraag ik hen:

“Een route samenstellen kan met behulp van de oude tochten die worden aangepast, routes kan je maken via MAPsource en via GPSIES,  waarop je tochten kan zoeken en door gebruik te maken van Google.maps (streetview) om te controleren  en andere kaarten via het internet. De route moet niet te veel over (smalle) fietspaden gaan, over rustige wegen, zo veilig mogelijk, je moet er op kunnen doorrijden, liefst door het buitengebied en langs landschappelijk mooie plaatsen (niet altijd belangrijk voor de 33-groep, die kijken meestal toch meer naar de rug en achterwiel van de voorganger en op hun snelheidsmeter (of hebben SNOT voor hun ogen)”: vertelt Kees.

Nico: “Mijn doel is om zoveel mogelijk binnenwegen en auto-arme wegen te gebruiken. Fietspaden langs grote,drukke wegen zijn taboe. Het begint meestal met een bestaande clubroute. Die ga ik dan uitgebreid bekijken om eventuele ”knelpunten” (lees drukke wegen fietspaden) op te sporen. Dan de alternatieven bekijken. Soms zijn dat maar een paar kleine dingen maar vaak wordt de hele route omgegooid. Het is dan wel zaak om de essentie van de tocht te bewaren. Dus heet de tocht bijvoorbeeld De Elltocht dan blijft de pauze in Ell, of is de route vernoemd naar een stukje weg in de route dan wordt dat behouden.” 

Kost het veel tijd?

Kees: “Redelijk veel, hangt van de kwaliteit van de al bekende route af (soms is het een pdf met de route uitgeschreven). Ik overleg regelmatig met Nico,vooral als we de opties om door een bepaald stuk te rijden niet zo aantrekkelijk vinden, en niet goed kunnen kiezen hoe verder te gaan. De 33-groep is meestal kleiner dan de 30-groep en de snelheidslimieten mede daardoor wat flexibeler (vooral aan de bovenkant). Het zijn ervaren fietsers, die van hard fietsen en een (beetje) afzien houden. Samen uit samen thuis is uiteraard altijd het devies. Navigeren blijkt ook bij de 33 erg belangrijk, anders wordt het te rommelig, met te grote kans op ongelukken. Het moet vooral leuk zijn en je moet (als het even kan) met een voldaan gevoel thuis komen.”

Aanvullend zegt Nico: “Als de route klaar is wordt de hele route via Google Street-view nagelopen om knelpunten zoveel mogelijk uit te bannen. Vooral dat laatste kost heel veel tijd. Maar gezien de vele positieve reacties uit het ”peloton”  is het dat wel waard”. en benadrukt nogmaals dat hij het binnen TCM goed naar de zin heeft. “Een hele mooie club”.

Tenslotte

Het maken van routes is iets wat ze beiden met veel plezier en nauwgezet doen. Sinds dit jaar hebben zij de taak op zich genomen en “Het loopt gesmeerd”: aldus Nico. “En natuurlijk zullen niet alle routes top zijn maar daar streven we wel naar. Gezien de reacties uit het peloton denk ik dat we goed bezig zijn. En natuurlijk streelt dat mijn ego en het geeft me ook motivatie om me telkens weer in te zetten”. Samen hebben zij regelmatig overleg voor afstemming en de punten op de i te zetten. “Ik vind een goede route erg belangrijk en het is leuk om een nieuw stukje van het fietsgebied te ontdekken”: aldus Kees. “Ondanks die goede communicatie zijn er soms tegenvallers en is de weg toch minder goed. De route voorfietsen zit er door tijdgebrek kortweg niet in.” Kees en Nico staan open voor suggesties: “Tips over nieuwe routes zijn altijd welkom!! Kees wil nog wel het volgende kwijt: ” Natuurlijk is het vrijheid-blijheid, maar regelmatig aanwezig zijn is belangrijk voor de groep, want dat maakt het fietsen veel plezieriger.”

Nico en Kees tijdens de pauze van de Stalbergtocht in Venlo.
N.D.

 

 

 

 

 

 

Terug naar nieuws