tcm

Tabee GR25 / Randonnees II

30 december, 2020

Op 1 februari 1995 was het zover. We werden lid van Tourclub Mierlo op aanraden van Wim van Impelen, bestuurslid van de club en vader van onze huidige schoonzoon, die in die tijd nog het vriendje van onze zoon was en onze dochter nog niet (?) zag staan. Wim zag dat Annemarie en ik veel op de “gewone” fiets zaten tijdens de herstelperiode na mijn hartinfarct en stelde voor om eens een racefiets te proberen. En dan  moeten jullie natuurlijk niet alléén gaan fietsen maar in groepsverband…………….dus bijvoorbeeld in “zijn” Tourclub Mierlo. Begin 1995 togen we naar de fa. Knoops in de Marktstraat en kochten onze eerste racefietsen. Een echte Knoops, zilver met groen, met schakeling aan het stuur, nu heel gewoon maar toen best nog wel fancy. Apetrots meldden we ons op zondagochtend bij de Weijer aan om met Randonnees II mee te gaan fietsen met onze nieuwe stalen paradepaardjes. Na een paar keer op proef mee gefietst te hebben in het wiel van Frans Cuynen en Jan Klaus besloten we lid te worden. Daarna hebben we bijna geen enkele keer meer “verzaakt” en zijn we met veel plezier, gezamenlijk genietend, naar het pauzeadres gefietst voor een kopje koffie, een glaasje fris en soms een stukje gebak om daarna uitgerust en op de hoogte van de laatste nieuwtjes/roddels buurtend terug te keren naar ons  home, wat aanvankelijk zijn plek kende in de Weijer, daarna ‘t Tapperijke maar sinds al weer enige jaren de huidige locatie Den Heuvel.

In 2013 heeft het bestuur “éénzijdig” onze transfer geregeld van Randonnees II naar GR25. Wanneer ons gedeelte van de transfersom naar ons overgemaakt zal worden is ons nog steeds niet duidelijk. Duidelijk (?) is de naam GR25 natuurlijk wel want we rijden 26 gemiddeld zoals in het verleden afgesproken is tussen het bestuur en de commissie Randonnees II (toen nog). Randonnees II was een echte hechte groep. Met ons groepje genoten we van veel kilometers, veel grappen/moppen, veel koffie/thee/fris. Geen Strava, geen persoonlijke records, geen “kijk mij een snel op kop fietsen” maar een groepsstop als er lek gereden werd en wachten op het lid dat even een hoge nood stop had moeten maken. Tijdens de pauze een traktatie als een lid van onze groep wat te vieren had of een welgemeend medeleven bij het leed van één van hen. We kenden elkaar, alle leden, en we kenden ook elkaars “kunnen qua fietsen” en daarnaast waren we allen oprecht geïnteresseerd in elkaars wel en wee. Geen ik maar wij. Ware vriendschappen groeiden uit onze groep. Met een aantal leden gingen we, naast de zondagstocht, op zaterdag in België tochten van de Vlaamse Wieler Bond fietsen en in de vakantie periode gingen we met een aantal leden op fietsvakantie in België, Frankrijk, Spanje en Italië. En met een grotere groep, samengesteld uit Randonnees I en Randonnees II van onze club, namen we deel aan de Franse fietsweken in Crest, Cernay, Chatauroux en Saumur. Fietsen…..heerlijk!!

Fietsen heerlijk? Ik denk het wel! We fietsten in al die jaren ongeveer 840 “tourclub” tochten op zondagochtend. Dat hadden er ongeveer 35 meer kunnen zijn als ik (Hans) op 2e Pinksterdag 2010, tijdens de Kevelaertocht, niet behoorlijk hard gevallen was. Een jaar herstel was nodig om in 2011 met een enigszins kromme arm wederom deel te nemen aan de Kevelaertocht, overigens met succes mede door de o.a. voor mij (op het laatste stuk) aangepaste snelheid binnen de groep. Het volgende malheur geschiedde in november 2012, een openhart operatie. Maar niet getreurd, het begin van seizoen 2013 heb ik samen met Annemarie de tochten gefietst, een half uurtje vroeger vertrokken zodat we bij de pauze met de groep terug zouden kunnen gaan. Ondertussen hadden we onze taken als wegkapitein en commissielid opgezegd en overgedragen aan andere leden van de groep. We hoefden niet meer iedere zondag aanwezig te zijn, vonden we, immers de kleinkinderen waren, en zijn, ook leuk. In 2019 werd ik wederom verrast door een tweetal hart infarcten. Alles went blijkbaar 😉 Bovendien merkten wij dat er een andere wind was gaan waaien binnen TCMierlo en in ons geval ook een andere wind binnen GR25. Het groepsidee, samen uit samen thuis, was een beetje op de langebaan geschoven. Het IK werd, net als blijkbaar overal in onze maatschappij, het belangrijkst/enige. Daar hadden “WIJ van de oude stempel” moeite mee.

En toen kwam in maart 2020 Corona; de groepstochten kwamen te vervallen. Stilaan werd duidelijk dat fietsen met twee best wel kon, neen zelfs een goed idee of alternatief voor de groepstochten was. Welnu dat samen fietsen hebben Annemarie en ik volop gedaan. De tochten van GR28/30/33 waren voor ons samen een mooie uitdaging. Eens een keer wat anders, een andere, geen GR25, route bedoel ik, het werkte zeer verfrissend. Dat we soms een aantal bekende toerfietsers tegen kwamen die de regels van RIVM niet zo nauw namen werkte ook mee aan de bevestiging van onze keuze. Annemarie, mijn zoon, schoonzoon, dochter, schoondochter en ikzelf hadden (ook al vóór Corona) besloten dat het misschien wel verstandig was voor ons om ons, later bevestigd dus door hetgeen we tijdens onze fietstochten zagen, maar niet meer in het groepsgebeuren van GR25 te storten.

We zijn nu samen in 2020 ruim “7000 kilometer met z’n tweetjes fietsen” verder………het bevalt ons uitstekend. We zijn vanaf 4 maart 2020 op pad als de 2 Randonnees. Ons gemiddelde zult u vragen. Wij kennen samen geen discussie, zie je wel dat kan best, mooi toch. Net zo mooi als de meeste jaren van ons tot nu toe 26 jarig lidmaatschap van TCMierlo van Randonnees II / Groep 25. Volop genieten van de zoevende wielen, smeuïge verhalen, dampende koffie, smakelijke boterhammen en heerlijke vermoeidheid.

 

Wij hangen onze fiets nog niet in de wilgen na de 174184 gefietste kilometers tijdens ons lidmaatschap maar gaan onze fiets carrière buiten GR25 van Tourclub Mierlo voortzetten. We zeggen ons lidmaatschap niet op, maar wij fietsen samen als De 2 Randonnees van TCMierlo  verder, op naar de 200000 kilometer. Het ga jullie allemaal goed. Als jullie net zo genieten als wij al 26 jaar lang doen dan zit het wel snor.

 

Groetjes en wie weet tot ziens op ’s lands / ’s werelds wegen,

Annemarie en Hans van de Wijdeven, De 2 ‘Randonnees’ van TCMierlo

Terug naar nieuws