tcm

Leeftijd speelt geen rol.

16 april, 2016

Als je op een mooie zonnige zomerdag gaat fietsen dan lijkt het  alsof half Nederland onderweg is. Op sommige plekken is het bijna file fietsen. Probeer dan b.v.  zondagmiddag’s maar eens zonder afremmen de Strabrechtse Heide over te steken vanuit Mierlo naar Heeze.

Fietsen is van alle dag, voor iedereen en van alle leeftijden. Je kunt het ook, mits gezond blijvend, tot in lengte van dagen volhouden. Al vroeg in het leven willen we ons sneller voortbewegen. Rollen, kruipen en lopen, elke keer weer een spannend moment voor ouder en kind. Dan de volgende fase. De step, het driewielertje en het fietsje met zijwielen. De volgende stap is op de “echte fiets”. Dat maakt het compleet maar krijgen we te maken met meer risico. We gaan ons bewegen in het drukke verkeer waar je moet leren omgaan met verkeersregels, de complexheid van vervoersbewegingen en verkeersvoorzieningen. Gelukkig krijgt de fietser in toenemende mate een meer beschermde status.

Ik mag tijdens het fietsseizoen op dinsdag of donderdag graag onderdeel uitmaken van de “door de weekgroep” die dan een rit maakt van 100 km. Het is gezellig en je maakt extra kilometers om daarmee je conditie verder uit te bouwen. De groep bestaat veelal uit liefhebbers van Geldrop en Mierlo of Mierlo-Hout. Ook een mooie bezetting doorgaans. Als ik daar tussen fiets voel ik me een jonkie en dan niet alleen qua ervaring. Het zijn mensen die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt en al vele jaren op het racezadel zitten, menig toertocht hebben gemaakt dan wel mee hebben gedaan aan wielerwedstrijden. Ik meen te weten dat de oudste deelnemers 78 zijn. Zij zijn een constante factor in de groep en het kopwerk wordt beslist niet geschuwd.  Namen zal ik nu niet noemen maar komen in een van mijn volgende artikelen zeker nog terug. Zolang je plezier in je hobby hebt, je gezond bent en aan de gang kunt blijven, speelt leeftijd geen rol!!

N.D.

 

Terug naar nieuws