tcm

TCM Sponsor John Knoops: ” Kinderdroom wordt werkelijkheid”

4 november, 2016

“Helmonder”

Toen ik gisteravond op pad ging voor een interview met John Knoops, hoefde ik niet ver van huis. Hemelsbreed zo’n 500 meter. Toch deed ik er een kwartier over voor al eer op nummer 39 kon worden aangebeld. De straatnaam had ik niet opgeschreven, ging aan het dwalen en zag nergens de bedrijfswagen staan. Die bleek Puk even mee te hebben. Mijn eerste vraag aan John was ” Wat doet een geboren en getogen Mierlonaar in een van de mooiere wijken van Helmond!” Hij zei: ” Daar kan ik kort over zijn, eigenlijk hebben we heel lang de meerwaarde van een koophuis niet gezien. Toen dat wel aan de orde kwam, werd er in Mierlo weinig tot niets bijgebouwd. Zodoende zijn we naar de Akkers uitgeweken. Inmiddels woon ik samen met mijn vrouw Elly, kinderen Puk en Kiki al 13 jaar met plezier op ‘t Hout.”

Wielrenner

John wist het zeker. Op 6 jarige leeftijd zou hij gaan fietsen om topwielrenner te worden. Als lid van de “Kersenlanders” werd in  juni 1973 voor 22,50 gulden een KNWU licentie aangevraagd en kon hij gaan racen. Het plakboek werd uit de kast gehaald en dan komen met een glimlach  de verhalen over de wedstrijden los. Als heel jong kereltje was zijn naam regelmatig in de kop van de uitslagen te vinden. Een aantal 2e, 3e en 4e plaatsen. Als ik hem vraag naar het mooiste moment zegt hij: “Eigenlijk mijn eerste overwinning. Dit was tijdens de ronde van Leende in 1975. Dan zal je altijd zien dat de trouwste supporter, mijn vader er die keer niet bij kon zijn. Gelukkig mijn moeder wel!. Over het algemeen ben ik er zonder kleerscheuren afgekomen, een valpartij met schaafwonden , och dat hoort er nu eenmaal bij.”

john-column-1

Overwinning Ronde van Leende 1975

” Vanuit de jeugd ben ik over gegaan naar de nieuwelingen. Tot en met de junioren kon ik aardig mee en bleven de resultaten goed. Enkele concurrenten in die tijd waren o.a.: Robert Jan Geeris ( broer van Harrie ) , Heinz van der Schouw, Andre Diepstraten en Peter van den Meijdenberg.  Mooi was dat ik nog een tijdje, als een van de weinigen, gesponsord werd door oud tourwinnaar Jan Janssen. Daarna werd het moeilijker. De zaak nam een steeds belangrijkere plaats in en een zwaar auto ongeluk belemmerde mij in de door ontwikkeling naar de amateurs. De vraag wat als ik…….., houdt me soms nog wel eens bezig maar daar moet je niet te lang in blijven hangen. Gedane zaken nemen geen keer. De interesse en betrokkenheid bij het wielrennen is nu wel anders, volg wel wat wedstrijden en krijg nog regelmatig uitnodigingen om bij de start dan wel als toeschouwer aanwezig te zijn. De ambitie zit hem tegenwoordig meer in het faciliteren van de sport.”

Ondernemer

Een eigen onderneming was een kinderdroom die werkelijkheid is geworden. Vanuit een schuurtje achter het huis van zijn ouders aan de Marktstraat ontwikkelde John zich als fietsenpoetser, tube reparateur, opknapper van tweedehands fietsen naar een meer professioneel monteur. Zijn specialiteit was destijds het opbouwen en in elkaar zetten van wielen. Daarmee werden de werkzaamheden steeds verder uitgebouwd en kregen zijn activiteiten een meer ondernemend karakter. Een ruimte van zijn achterbuurman werd er bij gehuurd. Daar kreeg de BOVAG lucht van en wees hem erop dat hij bedrijfsmatige handelingen verrichte en verder zou moeten als officieel erkend bedrijf.  Nog amper 16 jaar oud, werd John voor de keuze gesteld, verder of stoppen. Dat laatste was natuurlijk geen optie. Uiteindelijk moest er  via de kantonrechter een “Handlichting” worden aangevraagd. Een handlichting is het toewijzen van bevoegdheden van een meerderjarige aan een minderjarige. Die zijn toegekend en daarmee werd hij destijds een van de jongste ondernemers van Nederland! De rol van zijn vader mag zeker niet onvermeld blijven! Naast trouwe supporter tijdens de wielerwedstrijden was hij ook belangrijk in de ondersteuning en uitvoering van het werk. John: ” Vader was erg handig. Hij werkte destijds bij de Nedschroef in Helmond en als er iets gelast, uitgedeukt, gevreesd of geslepen moest worden dan had je aan hem een hele goede. Hij was altijd aan het werk, mijn fietshobby slokte wel wat geld op en daarbij werd ik door mijn ouders altijd gesteund!”

images

De ontwikkeling van zijn aanvankelijke hobby  heeft een enorme vlucht genomen en nu 35 jaar later , is hij trots eigenaar van het pand aan de Dorpsstraat. Daarbij wordt de rol van het gezin steeds belangrijker. John: ” Elly al wat langer maar Puk sinds eind 2015 , werken met veel plezier in de zaak. De toekomst van Kiki  in deze is nog ongewis. Ze is nog volop aan het studeren.  Maar John sluit niet uit dat zij op termijn ook betrokken raakt bij het bedrijf. De naam John Knoops is in Nederland wijd verspreid, 97% van het klantenbestand is van buiten Mierlo. Dat heeft naast het leveren van een goed en veelzijdig product aanbod ook te maken met onze ruime openingstijden!”

column-john-1Foto: Gerard Slegers

John en Puk delen naast het fietsen ook de ondernemingspassie.

Sponsor TCM

images

John is er trots op dat hij sinds 1990 sponsor kan zijn van Tour Club Mierlo. “Mooi toch om iets voor de wielersport en Mierlo te kunnen doen”  en herinnerd mij er aan dat zijn vader, die in 2011 overleed, in 1975 medeoprichter is van deze club.  In 2015 werd het 40 jarig bestaansjubileum gevierd. In het jubileumboek, waaraanTeus Korporaal een hele belangrijke bijdrage heeft, wordt hier  ruim aandacht aan besteed. Vermeldingswaardig is dat zoon Puk sinds een half jaartje mee koerst bij de 30+ groep. Een gezellig groepje waar hij zijn energie goed kwijt kan verteld de gebruinde enthousiasteling! Dat laatste is een kwestie van een weekje Turkse zon. 🙂 Ook echtgenote Elly, de van oorsprong Deurnese, is al een tijdje lid en fietst bij de 22ers. Kiki, die tijdens het interview thuis komt, heb ik trouwens niet kunnen vragen naar haar fietsactiviteiten. Wel weet ik dat ze van dans en muziek houdt. Toepasselijk is ook dat de TCM de stamplaats heeft in het familie restaurant den Heuvel recht tegenover zijn bedrijfspand. Altijd een mooi gezicht als er een groep TCMers van daar af vertrekt! Een denkbeeldige verbinding kun je zeggen!

Hobby’s

Een druk en gedreven ondernemer. Is er nog tijd voor hobby’s denk ik dan.  John daarover: “Jazeker wel, de zondagmorgen is voor mij heilig. Dan ga ik met een aantal vrienden, o.a. uit Stiphout, veelal op de racefiets een ritje maken. Het aantal kilometers is niet het belangrijkste, wel de ontspanning en de gezelligheid.” Verder vindt ik voetbal wel aardig en bezoek zo nu en dan met Puk een Champions League wedstrijd”. En ” vur welke club bende gij ” vraag ik hem. “Wat denk je? Ajax natuurlijk, ik hou toch van voetbal.”: zegt hij met een lach. Proost, onder het genot van een biertje sluiten we de gezellige bijeenkomst af.

Nol Dijkers.

Terug naar nieuws