tcm

Inschrijven Uittocht GR25: Watertorentocht 18 augustus

31 juli, 2019

Zondag 18 Augustus gaan we met Groep 25 de Watertorentocht rijden.
De start is bij het AC restaurant in Meerkerk. Onderweg komen we de watertoren tegen van Meerkerk, gevolgd door Boven-Hardinxveld, Nieuw-Lekkerland, Krimpen aan de Lek, Krimpen aan de IJsel, Bergambacht en Schoonhoven.
De tocht is enige jaren geleden gemaakt door Teus Korporaal en zoals jullie misschien al weten komt Teus uit deze streek. Hij weet dus als geen ander de mooie weggetjes te vinden.
De tocht is een klein beetje aangepast, zodat de route nu ook loopt over het bekende kinderdijk. Vooral bekend bij de vele japanners die jaarlijks met hele bussen komen om de negentien molens te bewonderen die sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Overigens stond er in de vorige eeuw nog een twintigste exemplaar, maar die stortte in omdat de molenaar de wieken te hard had laten draaien. De molens werden in 1738 tot 1740 gebouwd om de Alblasserwaard droog te houden, een functie die nu is overgenomen door een gemaal, die het water vanuit de polder via een maalkom naar de Lek pompen. Het Smitgemaal beschikt over krachtige dieselmotoren welke drie reusachtige vijzels aandrijven die samen maar liefst 1500 m3 water per minuut naar de rivier pompen.

We vertrekken bij de Heuvel om 7:00 uur, aanwezig zijn om 6:45 voor het opladen van de fietsen. Als alles goed gaat zijn we omstreeks 15:30 uur weer terug in Mierlo.

De bijdrage in de vervoerskosten zijn € 8,00

Groet,

Erik Grabis

Terug naar nieuws