tcm

“Hilvertocht 2017: Met veel wind in een schitterende groene omgeving”

17 september, 2017

Zondag 10 september j.l. nam ik samen met onze jongste zoon Harrie deel aan de Hilvertocht. Dit begint een traditie te worden . Deze keer schreven we in op een kortere afstand. Dat had te maken met het werkrooster waardoor een verlate aankomst bij de inschrijvingspost in het Bezoekerscentrum “De Flierefluiter” te Hilvarenbeek. Dat we überhaupt aan de start konden verschijnen was een klein wonder. Net nadat we een parkeerplaats kregen toegewezen klapte de fietsten drager met een doffe dreun naar beneden. Een afgebroken pen van de klemschuif was de oorzaak. Dat had geen vijf minuten eerder moeten gebeuren want dan hadden we op de A58 een puinhoop veroorzaakt.

Met enige vertraging vertrokken we om 13.30 uur richting onze zuiderburen. Zoals gezegd een korte rit deze keer, slechts 45 km met daarbij het accent op gezelligheid en genieten van de omgeving. Voor mij voelde het meer als een “thuiswedstrijd”. Vanuit ons oppasadres bij zoon Dirk in Arendonk, mag ik graag een trainingsritje maken rondom Reusel, Poppel en Ravels. Zo’n samen zijn geeft ook volop gelegenheid om bij te kletsen en te genieten van een vader/zoon activiteit. In een ontspannen tempo zitten de eerste 22 km er snel op. Harrie houdt je wel aan de praat, zijn mond staat slechts stil op de momenten dat we af moeten rekenen met een bij vlagen stormachtige zuidwestenwind. Ja dan is het zwoegen! Maar voor we het weten zitten we aan de cola en een vette frikandel op Camping De Kievit in Baarle-Nassau.

Foto: Onder toeziend oog van Harrie zetten de dames A. Kuys en N. Govers op de pauzeplek een controle stempel.

De tweede “helft” was een fluitje van een cent. Met een stevige wind in de rug werden we via de autoluwe wegen door het groene landschap van de gemeenten Weelde en Poppel naar de finish in Hilvarenbeek “geblazen”.

Foto: Bezoekerscentrum “De Flierefluiter”

Daar ontmoeten we de coördinator van de dag: Jac Herrijgers. Hij toont zich tevreden en wijst op een man achter in het zaaltje. Van verschillende kanten fluistert men mij toe dat die persoon een echte prater is. Daar is geen woord teveel van gezegd. Eenmaal bij hem aan tafel zittend is 1 vraag voldoende om een klein half uur aan de praat te blijven. Met enthousiasme rijgt hij het ene verhaal en anekdotes aan het andere.

Foto : Jos Wilborts

Zijn naam is Jos Wilborts. Vandaag had hij een verkeer regelende functie. Hij woont in Biest Hout Akker en sinds 1981 lid van de club. Een sportman puur sang zo blijkt en daardoor twee maal gekozen tot sportman van het jaar in Hilvarenbeek. Een kleine 220 ( halve) triatlons heeft Jos achter zijn naam staan en is o.a. in het bezit van het Elfstedenkruisje ter herinnering aan zijn deelname aan de Elfstedentocht in 1997. Tot nu de laatste met Henk Angenent als winnaar.

De Hilvertocht: 542 deelnemers dit jaar, iets minder dan de vorige editie. De eerder voorspelde slechte weersverwachting zal daar invloed op hebben gehad. Uiteindelijk viel dat mee, geen spatje regen gehad. Wel veel wind maar daar zijn we inmiddels in ons wisselvallig klimaat aan gewend. En verdwalen? Schier onmogelijk want de aangebrachte dubbele bewegwijzering leidde je blindelings naar een welverdiende consumptie na de eindstreep. Wederom perfect georganiseerd door de Rijwiel Toerclub Hilvarenbeek. Als het even kan zijn we er in 2018 weer bij!

N.D.

 

Terug naar nieuws