tcm

Gerard Vianen Classic

6 april, 2016

Gerard Vianen.

naamloos

Als auteur loert het gevaar dat je te veel over jezelf gaat schrijven en daar wil ik zeer zeker geen gewoonte van maken. Soms is het gemakkelijk. Je kunt herinneringen op papier zetten. In dit geval doe ik dat graag want het heeft met wielrennen te maken. Gerard was een profwielrenner met aansprekende resultaten. Een meesterknecht van Joop Zoetemelk en Raymond Poulidor. Hij won o.a. in 1974 de 20e etappe van de Tour de France. Een rit met de aankomst in Nantes. De oudere generatie zal hem beslist kennen.

Ik kan zeggen dat ik hem vanuit mijn jeugdjaren goed kende. Gerard is geboren aan de Hoek van Spengen en was buurjongen van tante Mien en ome Joop, een broer van mijn vader. Hoek van Spengen is een klein gehucht, gemeente Kockengen en gelegen aan een brede vaart, de Geer.  Bij ome Joop en tante Mien mocht ik met regelmaat logeren en daar heb ik mooie herinneringen aan. Er was altijd wel iets te beleven. Ook liep ik dan bij de familie Vianen binnen. Zij hadden net als wij een groot gezin. De overbuurman van Gerard was brugwachter van de ophaalbrug op de hoek over de Geer en als die dan omhoog moest, hielp ik mee draaien aan het wiel en liet met een hengel en touw de klomp boven de boot zakken waar dan het tolgeld in moest.

Zoon Gerard was een talentvol  junior in die tijd. Ik herinner me hem als iemand die van een geintje en een praatje hield. Patserij was hem vreemd. Als klein kereltje ging ik op zijn knie want er moest paardje gereden worden. Later werden mijn vader en ik lid van supportersvereniging Gerard Vianen en reden we met de touringcar naar de grotere wedstrijden. Ook naar de plaatselijke wedstrijden werd gekeken zoals in Kockengen, een kilometer of 6 van mijn geboorteplaats Haarzuilens. ( bekend van kasteel De Haar ) Kan me herinneren dat Gerard  tijdens een trainingsronde rondom de verlengde Thematerweg in  Vleuten  zijn trainingsmaten op een ronde reed en terwijl ik hem bij iedere “doorkomst” stond aan te moedigen stopte hij breed lachend om mij een hand te geven. De ronde erna kwam de “Kockenees” als “winnaar” over de finish.  Zo was hij,  gewoon en geen bravoure. Veel tijd heb ik bij de radio gezeten om naar de enthousiaste radiocommentaren van Theo Koomen te luisteren. Als we met een groep vrienden gingen zwemmen moest het “transistortje”  mee. Mijn vader was aannemer en in die tijd werd er verwacht dat je je “steentje” bijdroeg en op de bouw hadden we de opdrachten: de speciekuipen vol houden, genoeg stenen klaar zetten…..en de radio harder zetten als de tune van  “Radio Tourflits” klonk!! Dan was er aandacht voor het opzwepende gebrul van Theo. Weet nog goed dat Gerard in de Tour van 1971 een keer betrokken was bij een massale valpartij enkele honderden meters van de finish. Dat maakte wel indruk! Bebloed, hardlopend kwam hij zonder fiets, die in de kreukels zat, over de streep. Dat moest destijds, anders werd men gediskwalificeerd. In 2015 overleed hij op 70 jarigeleeftijd.naamloos

Donderdag 5 mei a.s. wordt ter gedachtenis de eerste Gerard Vianen Classic georganiseerd. Deze valt samen met de TCM rit naar Graven. Graag kies ik er voor om deze sympathieke wielrenner in de startplaats Kockengen te eren. Een honderd kilometer rit door het Utrechts en Zuid-Hollands landschap.

 

N.D.

 

Terug naar nieuws