tcm

“Eén van ons: Carlo Rutjens”

18 april, 2017

Enigszins verscholen achter een groen uitlopende haag ligt de fraaie accommodatie van R&TC Buitenlust Helmond. In een leuk artikel “Van heideplaggen tot wielercircuit.” door Hans Vogels wordt de ontwikkeling en historie van deze wielerbaan beschreven. De club heeft een fietsrijk verleden van waaruit enkele jeugdrenners en rensters hun weg hebben gevonden naar een fraaie profcarriere. We hebben het hier o.a. over Piet Damen, Jos van der Vleuten en natuurlijk Leontien van Moorsel.  Willen jullie hier meer over weten, bezoek dan de website van R&TC Buitenlust. Beslist de moeite waard.

Op donderdagavond 23 maart j.l. was ik er te gast tijdens een trainingsavond om daar Carlo Rutjens aan het werk te zien als trainer van de jeugd. De in Mierlo geboren Carlo is sinds april 2016 lid van TC Mierlo en maakt onderdeel uit van de 33-groep en zegt daarover: ” Ik kwam niet als een totaal vreemde binnen, Kurt Roger Thierry, Walter en Stefan ( die mij over de streep heeft getrokken) kende ik al.” TCM is een leuke club met een goede sfeer en we kunnen goed met elkaar overweg.”

Vanwege de vroege aanwezigheid op het circuit aan de Nemerlaerhof in Helmond was er de gelegenheid om in de kantine enkele enthousiastelingen uit de jeugdploeg te ontmoeten. Ze hadden er zichtbaar zin in en waren blij dat de hun trainer om de hoek kwam gefietst. Vlug een paar foto’s maken want de avondzon dreigde achter de horizon weg te zakken. Maar met de jeugd is het eerst altijd even dollen, gekke bekken trekken en ja dan in het gelid! Even later zoeven ze over het asfalt in een groep met de oudere leden om hun rondjes te maken.

Foto: van links naar rechts: Tom, Charley, Carlo, Guus en Merijn.

Onder toeziend oog van Carlo worden waar nodig aanwijzingen gegeven. Zijn pupillen krijgen instructies over de in te nemen posities, de houding op de fiets en de tempo wisselingen. De buitenlampen zijn ontstoken i.v.m. de inmiddels ondergegane zon. Daarmee werd het ook fris, koud zelfs maar binnen niet al te lange tijd ligt de snelheid op een behoorlijk niveau. Er is geen aandacht meer voor de toeschouwers langs de baan en de focus richt zich op het achterwiel van de voorganger. Carlo dweept “zijn jongens en meiden” op om het maximale uit de training te halen en schuwt daarbij ook zelf het kopwerk niet. Wat een mooi gezicht om de verbeten gezichten te zien die steeds lager naar het stuur beginnen te hangen. Het zweet komt op de ruggen maar schier onvermoeibaar draaien ze hun rondjes. De bikkels houden het langer vol dan ik, de kou bekruipt me en hou het voor gezien. Onder de indruk dat zeker.

Wat voor type trainer is Carlo eigenlijk? Om daar een idee over te krijgen leg ik de groep enkele vragen voor. Mirte, inmiddels 5 jaar lid van de club, schrijft: ” Het is een rustig persoon die onder de training wel houd van een praatje en hij leert mij snelheid ontwikkelen door zo lang en hard mogelijk te fietsen. Dat doe ik door o.a. in zijn wiel te hangen!.” Charley vindt hem een echte vadertrainer: “Daar bedoel ik mee dat als het een keertje tegen zit hij je weer moed in spreekt. Een gezellig mens die hard kan rijden. Ook is het een echt clubmens. Iedere dinsdag en donderdagavond om half zeven staat hij daar, klaar om ons te trainen, zodat we daar weer beter van worden. Bedankt Carlo!.” Tenslotte vertelt de 14 jarige Guus dat zijn trainer een vriendelijk gezelschapsmens is. “Ik leer van hem hoe je moet wielrennen, doseren, gaatjes zien en demarreren. Het leukste vindt ik als we hem er bergop eraf kunnen fietsen, haha.”

Bij toeval spreek ik Dhr. Riny van Dijk , voorzitter van TCBuitenlust ’68. ” Carlo is eerst een aantal jaren bij ons lid geweest en heeft het fietsen niet van een vreemde”: vertelt hij: “Ook zijn vader Wim is altijd een actief racer geweest, het is een echte fietsfamilie.” Riny kenmerkt hem als een rustig, trouw lid die je graag binnen de vereniging hebt.

Foto: Carlo, in het midden achteraan, tijdens de training

Carlo omschrijft zichzelf als een rustige trainer. “Ik verwacht wel inzet van mijn pupillen. Het mooie is om mijn ervaring en passie aan de jeugd door te geven, hen het plezier te laten beleven en de ontwikkeling te zien van een beginnend fietser/ster door de trainingen.”

Het valt me op in het hele verhaal dat het er op lijkt dat er niet veel met Carlo is te beleven maar dat is slechts schone schijn. 🙂 Na enkele telefoontjes kwam ik uit bij Wim Engels, medetrainer en woonachtig te Beek en Donk. Hij heeft wel wat te vertellen. Als nieuweling hebben ze samen menig koers gereden en opvallend was het aantal valpartijen waar Carlo bij betrokken was. Wim zegt: ” Hij ging nogal eens mee wa hendig onderuit.” ” Zou ik dan wel in zijn auto durven stappen?: vraag ik hem. “Dat weet ik dan ook nie, zijn stuurkunsten zijn er zeker nie beter op geworden. Vorig jaar nog ging Carlo tijdens een individuele training op zijn plaat” aldus Wim die ook weet te vertellen dat Carlo erg zuinig is ( o.a. op zijn fiets) . Veel te zuinig blijkt. Tijdens een gezamenlijke trainers uitstap van R&TC Buitenlust in 2016 naar Italië, presteerde de Brouwhuizenaar op 1 dag slechts 6 maal lek te rijden. 🙂  ” Zijn conditie was top maar die van zijn fietsbanden des te minder”: reageert Wim.

“Wat zijn voor jou de mooiste momenten uit je fiets carriere?’: vraag ik Carlo. Zijn reactie is: “Het mooiste moment is toch wel de 2e plaats in de ronde van Neerkant. Daar was ik het dichtst bij een overwinning. Echter de leukste momenten zijn de 2 deelnames aan de Marmotte en de Oztaler Radmarathon in Solden. Klimmen dat doe ik erg graag!.”

Foto: In actie tijdens  de Oztaler Radmarathon , een rit van 238 km met 5500 hoogtemeters!

Als afsluiting wil de ” stille prater ” nog  zeggen dat hij naast het fietsen graag met zijn vrouw de caravan inpakt en op vakantie gaat. “Het liefst naar Italië en Frankrijk”. Verder heeft hij het erg goed naar zijn zin bij TC Mierlo. Zijn grootste wens is om met een groepje klimfanaten samen tochten te gaan maken in de Benelux.”

Fijn Carlo dat ik een kijkje in je wielerleven mocht nemen en tot ziens bij de club!

 

Nol Dijkers

 

Terug naar nieuws