tcm

Eén gezamenlijke clubrit?!

26 november, 2018

Ik ben nu één jaar lid van TC Mierlo groep 28. Ik geniet zo vaak ik kan van de tochten op zondag. Helaas kan ik niet elke week, en dit voorjaar kwam daar ook nog eens een gescheurde enkelband bij (nota bene door naar sport te kijken, vanaf een PSV tribune). Ik heb mijn ploeggenoten leren kennen als sportief (uiteraard), sociaal, grappig, gezellig. Ondertussen heb ik ook al een groot aantal groep 30 en 33 mensen leren kennen.

Hier komen we bij het nadeel van onze club: ik zie de groep 16, 22 en 25 nooit fietsen, we hebben immers een gescheiden programma (om begrijpelijke reden, maar toch). Meer dan de helft van de club zie ik maximaal 2 keer per jaar bij de ALV. Zou het niet mooi zijn als we toch een keer als één groep samen zouden kunnen fietsen? Luchtfietserij zult u zeggen.

Een paar weken geleden leerde ik dat dit toch geen utopie hoeft te zijn. Professor Bert Blocken van de Technische Universiteit Eindhoven heeft berekend hoe we dat moeten aanpakken. Hij heeft laten berekenen hoeveel energie het kost als relatie van de plek in het peloton. Hier kunnen we iets mee. Door onze groepen 16 t/m 33 op de juiste manier te verdelen over een peloton (groep 16 in het midden, daaromheen groep 22, en als laatste groep 33 als buitenste schil), kan iedereen op dezelfde snelheid fietsen, terwijl de inspanning van binnen naar buiten toeneemt, precies volgens ieders niveau. Ideaal toch!

Er is maar 1 klein probleempje: waar vinden we een weg die breed genoeg is voor ons allemaal? Ik zal nog eens bellen met de TUe, wordt vervolgd.

De uitleg die in de kranten stond naar aanleiding van het onderzoek door de TUe.

Ruud Vullers

 

Terug naar nieuws