tcm

“Don Leo”

1 november, 2016

Raakvlakken

Don Leo, zo noem ik Leo Verstappen wel eens gekscherend. Hij heeft wel een aantal raakvlakken met de meer bekende Don Leo Beenhakker, o.a. oud bondcoach van Nederland en Saoedi-Arabië. Ze zijn geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog en houden van cijfers en statistieken. Met een beetje fantasie en in de wielerkleding met helm, lijken ze zeker op elkaar. 🙂 Beiden zijn in een bepaalde mate ook excentriek, hebben het hart op de tong, zijn actief  in de sport en houden van een aanvallende stijl in de uitvoering hiervan. Een ding hebben ze niet gemeen: Het roken. Daar heeft Leo een gruwelijke hekel aan en is ingegeven door de gezondheidstoestand van zijn vader destijds.

Vaste klant

Sinds april 1999 is Leo lid van TCM. Aanvankelijk koerste hij  bij de  28 en 30 groep mee maar na een operatie werd een tandje terug geschakeld. Al enkele jaren maakt hij nu met plezier deel uit van de 25 groep. Hoewel bij “onze” Leo de gekkigheid er misschien wel een beetje vanaf is, mag hij nog graag een keer een sprintje trekken tijdens de ritten van de DiDo groep. De DiDo groep, de pensionado, bestaat merendeels uit TCM dan wel oud TCM leden en rijden op dinsdag en donderdag een rit tussen de 80 en 100 km. . Er wordt stevig door gekoerst als de benen het toelaten. Leo is eigenlijk vaste klant en slaat weinig ritten over. In het peloton sluit hij de gelederen en houdt het achterop komend verkeer nauwlettend in de gaten. Zo nodig zet hij een luid snerpend toetertje in werking. Gaat het te hard en dreigen mensen in de problemen te raken dan stelt hij orde op zaken. 🙂

Wedstrijden

Als ik hem vraag hoe hij op de racefiets terecht is gekomen verteld Leo het volgende: ” Al op jonge leeftijd fietste ik samen met mijn broer elke dag naar Eindhoven. We werkte daar in een smederij en iedere rit werd een wedstrijd. Toen mijn broer op 14 jarige leeftijd een racefiets kreeg dacht ik, als jij wielrenner kan worden, kan ik het ook. Vanaf dat moment werd aan wedstrijden deelgenomen. I.e.i. bij de nieuwelingen, later bij de amateurs. Daarna vanaf mijn 20e ongeveer als militair i.v.m. de dienstplicht. Maar er viel niet veel mee te verdienen en met een pak peperkoek of halve haan, kon je geen toekomst opbouwen.” Daarna is hij fanatiek blijven fietsen. Want lees hier onder maar:

don-leoDe kilometervreter!!

De inmiddels 75 jarige geboren en getogen Geldroppenaar is een man van de statistieken. Iedere rit wordt opgeslagen met tijden, afstand, weersomstandigheden etc etc. Klik maar eens op de linken hieronder dan zie je wat er bedoeld wordt. Leo weet me te vertellen dat hij sinds april 1999 tot nu 277 ritten heeft geregistreerd met in totaal 30148 km op de teller. Dit getal wordt nog indrukwekkender als alle ritten worden vermeldt: Totaal 2308 ritten die hem royaal  6,5 keer rond de aarde brachten: 264.879 km.

did0-overzicht-2016-nol-dijkers

huub-tochten-2016

overzicht-tcm-grp25-2016

De Veluwe

Over zijn mooiste fietsmomenten zegt Leo: ” Dat zijn er eigenlijk heel veel. Het liefste fiets ik over de Veluwe, Een schitterende omgeving met mooie klimmetjes erin. Alleen al in Driebergen startte ik 100 maal voor een Toertocht georganiseerd door DTC. Daar deden ook altijd veel Duitsers aan mee. Bussen vol kwamen in alle vroegte aangereden. Ik heb ook een jaar gehad dat ik 3 maal Luik Bastogne Luik uitfietste. Eigenlijk kan ik er wel een boek over schrijven!”

leo Foto tijdens LBL

Olly

Op het einde van het telefonisch interview hoor ik wat gegrom en geblaf. Daarover wil Leo graag nog wat zeggen: ” Dat is mijn hond Olly, een Koningspoedel en is mijn trouwe metgezel. Die is héééééél belangrijk voor mij. Zeker zo belangrijk als het fietsen, ik laat haar echt geen dag alleen”.

N.D.

 


 

 

 

Terug naar nieuws