tcm

Drunentocht vanuit de “Volgwagen”, wat een belevenis!

26 juni, 2016

Vandaag was ik voor het eerst te gast als bijrijder in de volgwagen van TCM. Een wel heel bijzondere manier om van achter het glas de activiteiten van onze “rood-wit-zwarten” te volgen. Als deelnemer in het peloton ben je je nauwelijks bewust van de aanwezigheid van dit voertuig. We moeten het belang van de functie van een volgwagen niet geheel onderschatten.  Het lijkt zo vanzelfsprekend als alles probleemloos verloopt.  Indien er sprake is van het opbergen van persoonlijke zaken, panne, eventuele valpartijen of fysieke problemen, wordt het een ander verhaal.

Deze zondag stond de Drunentocht op het programma. Een rit van 130 km. En wat voor eentje. Respect voor de deelnemers! Alles maakte we mee. Zon, regen en wind. Ook wat opengebroken wegen, omleidingen, stukken slecht geplaveide wegen of modder pad. Maar wat was het op meerdere plekken mooi. Vooral rondom Nijnsel, St Oedenrode, Olland en dan Vught, Esch, Boxtel en Haaren was het genieten van de weelderige groene natuur.  Een bijzondere pauzeplek bij de Emma-molen van Nieuwkuijk! De ooievaar zagen we en toevallig dat er dan tegelijkertijd op omroep Brabant een programma aan werd gewijd. Toch hebben we nog geboft denk ik want slechts een half uurtje na aankomst van de laatste ( 28 ) groep in Mierlo, kwam de regen en hagel met bakken uit de hemel. Gelukkig niet zoveel en zo groot als donderdag j.l. Wat een ellende aan de kant van o.a. Asten, Lierop en Someren.

Volgwagen 1

Foto : De 28 groep wachtend bij een gesloten brug in Son en Breugel. Bigg  Hugo ontbreekt op de foto, was ff piepie machen 🙂 Robbert ziet er nog fris uit….veel aan de volgwagen gehangen. 🙂 De kuiten van Andrea en Hans van S zijn in omvang enorm toegenomen na hun fiets vakantie. Jeroen L blaakt van energie, geen centje pijn. Jeroen K hangt er ondanks de kniepijn nog goed aan en Hans P staat moppen te tappen…….dat kent ie wel. :-)….Hans P met de P…..van..pastoor. 🙂

En ikke dan?…..Geen centje pijn….niet moe, niet nat, geen kramp of hongerklop en een ervaring rijker. Als bijrijder in de volgwagen heb je met andere zaken te maken dan vol in de wind je pedalen rond stampen, kop  trekken en me overal tegen aan bemoeien…….( oh….wat heb ik dat gemist…:-). Vandaag navigatie taken achter het glas. Om 7.45 uur melden bij Den Heuvel. Alle reserve onderdelen in de wagen, enige instructie van Walter m.b.t. de ritnavigatie en rap de weg op. Groep 33 vertrok als laatste en doordat we met de volgwagen een stukje om moesten duurde het tot bijna in Nuenen al voor we die mannen weer in het vizier hadden. Full speed ahead! Om 8.40 uur telefoon, lekke band. Werk aan de winkel, snel handelen en hup groep 30 kon weer verder. Nee…. was natuurlijk niet alleen.

Martin van de bosch Martin tijdens de pauze bij de Emma-molen in Nieuwkuijk. Foto: Frank van den Bosch.

De bestuurder en compagnon heette vandaag Martin van den Bosch, de vader van Frank. Hij zorgt er zo’n 8 á 9 keer per seizoen voor dat de 28, 30 en 33 groep nauwlettend wordt gevolgd en waar nodig stand by is bij pech, ongemak of iets anders. Martin doet dat met veel plezier en al enkele jaren. Rijders kwaliteiten heeft hij in de loop van de jaren zeker ontwikkelt. Als je wilt leer je van hem rotondes rijden. Niemand kan dat volgens mij beter en erger nog……zo veel als onze Hagenees van oorsprong. Liefst iedere rotonde 10 keer rond, ja om de renners in beeld te houden is het excuus! Martin vindt dat gewoon keigaaf! Ik verdenk hem ervan dat hij er een gewoonte van heeft gemaakt. 🙂 Zijn vrouw heeft er een bloedhekel aan, haha zijn ogen glinsteren als hij dat zegt en ik waande me in een extra uitgave van de Helmondse Kermis. 🙂 Desondanks konden we ons goed blijven concentreren op onze taken. Dat moet ook, een goede samenwerking is van belang.

“Gaat wel lekker zo” werd er me met een knipoog toegeroepen. Nu was het zo dat ik gisteren de kilometers meer dan voldoende heb gereden maar had evengoed graag onderdeel uitgemaakt van de groep. Eigenlijk was dat op een bepaalde manier ook wel maar anders. Helemaal niet erg voor een keer. Ben een ervaring rijker en vond het bijzonder om dit eens mee te maken. Goed werk doen de mensen van de volgwagen, daar moeten we blij mee en zuinig op zijn. Bedankt Martin, het was gezellig en leerzaam!

N.D.

 

Terug naar nieuws