tcm

“Alle credits voor Nico vandaag!”

23 april, 2017

April doet wat het wil en wederom een frisse start van de dag met een wind uit de noord-west hoek. In eerste instantie kalm, daarna matig en soms iets meer waaiend. Toen ik pas in Mierlo-Hout kwam wonen was een van de eerste dingen die mijn schoonvader tegen mij zei: “Jongen als de wind van Nuenen komt is het geen donder waard”. Snap ik. Een richting vanaf zee, in dit jaargetijde een onbestendig weertype opbouwend gepaard gaande met kou en regelmatig regen, hagel of natte sneeuw.

Dat laatste werd ons vandaag bespaard, de zon maakte het nog enigszins aangenaam. Desondanks een mooie opkomst en konden de 28ers met 10 deelnemers vertrekken voor het rijden van de “Aan ‘t Kruistocht”. Richting Lierop, Asten, Heusden, Neerkant, Heibloem naar Meijel om daar na 60 km de koffie te nuttigen. Met een stevig windje, de eerste kilometers relaxed op de rug maar al vrij snel van opzij en aanvoelend als tegen. Een gemiddelde van 28,8 km/u mocht er trouwens wel zijn. Toch kondigde zich de eerste vermoeidheid al wel aan. Enkele hadden een paar weken niet gefietst, een rit in Limburg achter de rug of waren de benen gewoon niet top. Gerard probeerde met een filmpje op zijn telefoon het moraal nog enigszins hoog te houden. Ook dat had met het kruis te maken en paste perfect in benaming van de rit! 🙂 Helaas moesten we onze krachten uit een ander doosje halen en stapten vol goede moed maar enigszins onzeker op de racers voor het slotdeel richting Helenaveen, Griendtsveen, Liessel, Asten, Lierop en afsluitend Mierlo.

Bij Wendy die vanuit de 30 groep was aangesloten, bleek de pijp al snel leeg en er waren verschillende mannen die haar via een kortere route wel naar huis wilde begeleiden. Uiteindelijk viel de keuze op Roel die mocht fungeren als chaperone. Hij deed dat met verve en samen beleefde ze nog een mooi avontuur door een aantal kilometers “of road”. Een bord dat aangaf “loopt dood” werd genegeerd en dat leverde een fiets/wandeltocht op door de weilanden en het bos.

Uiteindelijk zijn ze heelhuids en goed thuis gekomen las ik in een appje. Maar bij de rest van de groep vloeide de krachten toch ook wel uit de benen. Behalve bij Peter, die was vandaag ijzersterk en had de rit zomaar nog eens over kunnen doen. Dan had hij erna nog praatjes voor tien volgens mij. 🙂 Ik moest het kopwerk een keertje laten lopen, nog niet herstelt van Limburg riep ik. Werd af en toe uit de wind gehouden. Maar ja, moet niet zeuren eigenlijk, Frank van den Bosch en Dirk Kanters trappen er zaterdag nog 165 km weg met veel wind. Bij hen geen spoortje vermoeidheid….. 🙂 ….nou vooruit een klein beetje dan. Hoewel het kraakte en piepte, lukte het als groep met een eindgemiddelde van 28,4 km p/u bij elkaar te blijven tot in Mierlo. Over een ding waren we het roerend eens: Het bleek en schitterend gekozen route met veel groen, autoluwe wegen en plekken waar we nog nooit waren geweest. Een dik compliment voor Nico is hier op zijn plaats! Een prima uitgezette tocht die wat ons betreft voor herhaling vatbaar is. De enigste hobbel blijft de weg langs het kanaal van Helenaveen naar Griendtsveen. Echter er zijn niet al te veel alternatieven.

N.D.

Terug naar nieuws