tcm

AFGELAST 25 010065 De Ospeltocht 2018

17 maart, 2018

6 oktober, de herfst van 2016 fietsten we met GR25 de Peeljuweel Ospel tocht en net als bij deze tocht was de pauze gepland in Hotel-Café-Zaal Het Peeljuweel aan de Onze Lieve Vrouwestraat te Ospel. Toen was het lekker zacht weer. Deze keer zouden we tot de pauze 33 kilometer lang ons hart kunnen ophalen aan o.a.de schoonheid van de Peel en de vele pittoreske dorpjes in de omgeving. En nu, met de lente op komst……………………gevoelstemperatuur -15, heeft het bestuur besloten om ook voor GR25 de tocht niet door te laten gaan. Dus geen midden in de ‘ontluikende lente-natuur’ op de grens met Brabant heerlijk tot rust komen en genieten van al dat moois waar Limburg en Brabant bekend om staan. Genieten van de vele intieme dorpjes, fietsend door mooie natuurgebieden. Ospel wordt namelijk omringd door het Nationaalpark de Groote Peel, de Boshoverheide met prehistorische urnenvelden en het Leudal. De 32 kilometer terug naar Mierlo zouden waarschijnlijk even mooi en ‘koud’ zijn, Mierlo….Rust en Ruimte.

Maar eerst nog even, waarom heet Ospel eigenlijk Ospel? Welnu Ospel heeft zijn ontstaan te danken aan de veenexploitatie. Turf steken dat hebben onze voorouders volop gedaan in de Peel nabij Ospel. Ospel nu is gelegen op hoge, zanderige grond, die als een schiereiland in de enorme Peelmoerassen uitstak. De naam Ospel zou afkomstig zijn van ‘Ossepeel’ (dialect: Oosepieël), omdat de turf uit de Peel vaak met ossenwagens werd vervoerd.

Niet met de Ospelse ossenwagen maar toch maar op onze eigen racefietsjes zouden we na de pauze, onze ransels leeg, weer op weg naar huis gaan , terug naar onze eigen “warme” Kempen. Maar neen dus.

Volgende week zondag dan weer allen van de partij? Wat voor weer we dan weer hebben weet ik niet…koud ik denk het niet, de Zomertijd is dan immers begonnen!

Hans van de Wijdeven

Terug naar nieuws