tcm

25 267095 Het Soete Huys Ittervoort 2018

29 juli, 2018

De laatste tocht die we met GR25 mee fietsten is al weer een tijdje geleden, de 7-heuvelentocht van 8 juli was de laatste en daarna…..eerst op vakantie, dus geen verslag van de Heuvelhof Lommeltocht en De Zwaan Diessentocht, maar genieten van vakantie dus. Deze keer hebben Annemarie en ik gekozen voor een verblijf in de Auvergne, 994 km van hier, met een stop op weg daar naar toe in de Morvan, zo’n 630 km van huis, gelegen, net als de Auvergne, in Frankrijk.

Eerst lekker je een paar dagjes laten verwennen in Hotel/camping Sur Yonne aan een wild stromend riviertje, de Yonne, in Epiry  een gemeente in het deze keer zeer warme, droge en mooi groene, dus met regelmaat door miezer en regen bezochte  Franse departement Nièvre (regio Bourgogne-Franche Comté), kruiwagen race, ei op lepel lopen, geblinddoekt koek happen, bussen werpen en, als klap op de vuurpijl, de Franse uitvoering van line dance, deze keer op authentieke Morvan muziek. (Mooie muziek trouwens!!) En uiteraard gaan we daar de racefiets van de drager halen en een uitdagende route fietsen. Uitdagend, best wel, want in een paar stadjes lijkt het alsof je steil omhoog en recht omlaag moet fietsen en eenmaal buiten de dorpjes en stadjes fietsen we steeds smaller en slechter wordende weggetjes in om eindelijk dan weer via een karrenspoor een volgende harde weg te bereiken. Cruijff schijnt het al gezegd te hebben: Elk nadeel heb z’n voordeel. Dus thuis zelf een route op GPS maken  zonder in te zoomen kan verrassende resultaten geven. Uiteindelijk levert deze extreme ‘Strade Bianchi’ maar 1 lekke band op, zo’n 5 kilometer van huis, gezien de route een feestje. En op zondag weer feest………….Frankrijk wordt wereldkampioen voetballen. Bijgekomen van het wereldkampioenschapsfeest vertrekken we de volgende dag naar Logis Coquelicot, een tables d’hotes in Riom-es-Montagnes een gemeente in het Franse departement Cantal (regio Auvergne-Rhône-Alpes)) Vandaag de dag is dit departement een prima vakantiebestemming voor fietsers en natuurliefhebbers. Het gebied staat bekend om haar prachtige, groene natuur. Vanaf de vele heuvels, tja je moet wel eerst naar boven fietsen, kun je op heldere dagen, en die hebben we volop, genieten van prachtige vergezichten. Tijdens onze rustdag genieten we van een bezoekje aan Salers, een oud middeleeuws plaatsje, dat volgens de kenners tot de allermooiste plaatsjes in heel Frankrijk behoort. Buiten de rustdag hebben we uiteraard gefietst maar ook gewandeld / geklommen naar en op de hoogst bewandelbare top daar in de regio, de Peyre Arse (1.806 meter) en naar een moeilijk bereikbaar meer, Etang de Majonenc. Maar we zijn toch voornamelijk gegaan on daar onze fietskwaliteiten te beproeven en om te genieten van het fietsen in deze oud-vulkanische regio. Veel hoogtemeters fietsen omhoog, omlaag, naar noord, oost west en zuid en vele Franse delicatessen en vriendelijkheden later, gepresenteerd door de eigenaars van Le Coquelicot (de klaproos), kunnen we terug kijken op een schitterend verblijf in de Cantal, een prima vakantiebestemming voor een heerlijke veelzijdige vakantie! Voor ons was het daar ‘dolce vita’, het ‘soete leven’ maar nu dus ‘back to reality’ maar dat zal best wel meevallen…….

Het Soete Huys in Ittervoort staat op het programma, deze keer niet met tweeën genieten van een mooie fietstocht maar met 20 op weg naar het ‘soete leven’ van het eethuis, broodjesbar, ijssalon en bakkerij Het Soete Huys en, na verwelkoming door klokkengelui en nog eens klokkengelui van de pastoor, daarna (eindelijk) weer terug naar je eigen huis. “Home Sweet Home”.

Hans van de Wijdeven

Terug naar nieuws