tcm

25 259097 De Gulle Brabander Biest-Houthakkertocht 2018

26 augustus, 2018

Vroeger, ja ik hoor jullie al denken: vroeger, vroeger, daar heb je weer zo’n oude zeur! En toch doe ik het, inderdaad, oud en (eigen-)wijs!

Vroeger, toen TC Mierlo nog bestond uit 3 groepen, Randonnees I, Randonnees 2 en Recreatie, kwam het regelmatig voor dat tijdens de pauze van een rit  door één of meerdere van de deelnemers van de groep vanwege een voor hem, haar of hun heugelijke gebeurtenis zoals verjaardag, jubileum van werk of huwelijk, geboorte van kind of kleinkind, de overige leden van die groep getrakteerd werden op een kopje koffie of thee , een stuk vla of stuk gebak of een heerlijke bonbon. Het ging dan meestal niet zover dat er een Lang zal ze leven klonk maar er werd dan wel driftig de hand geschud  van het feestvarken of een welgemeende kus ter felicitatie daalde neer op de wang van de gulle gever en smaakvol en dankbaar werd genoten van het aangeboden drankje en/of stukje zoet. En was het iemand uit een andere groep, want ook die leden en hun ‘hebben en houden’ kenden we allemaal, dan werd deze persoon na het rijden van de rit bij De Weijer van harte gefeliciteerd en dronken we gezamenlijk een feestelijk glaasje. Tja, de club was nog niet zo groot en we finishten allemaal, jawel allemaal, bij ons start-en finish adres. En het ging en gaat ons echt niet om dat gratis kopje koffie , dat stukje vla of glaasje bier, je was geïnteresseerd in elkaar. Iedereen kende iedereen en leefde met iedereen mee.

Tijden veranderen, Randonnees I is verworden tot GR28, GR30 en GR33, Randonnees 2 heet tegenwoordig GR25 en de Recreatie is in de loop der jaren ‘gegroeid’ naar GR16, GR16+ en GR22. De tijden zijn inderdaad veranderd, maar “elke verandering een verbetering”? Verandering van spijs doet eten zegt men, dus we zitten wat boven genoemde vla, gebak, bonbon of glaasje dus gebeiteld, toch? Meer groepen, meer leden. Nieuwe namen….dus “Nieuwe ronde nieuwe kansen”.

Wekelijks kijk ik de laatste jaren uit naar de pauzes en het keuvelen over elkaars bijzonders wel en wee…………..maar tot nu toe ben ik van de koude kermis thuis gekomen. De laatste keer is voor Annemarie en mij al weer ruim zes jaar geleden, bij de geboorte van ons eerste kleinkind, wier komst we vierden met onze ploegmaten tijdens de pauze in Boerdonk. De meegebrachte boterhammen mochten we van de eigenaresse niet opeten “nou, vooruit dan, omdat je ook op taart trakteert mag het deze keer nog, maar de volgende keer……” Deze mededeling was enigszins een domper op de opa-en oma vreugde van Annemarie en mijzelf, maar toch, wij zagen de overige leden genieten van de traktatie, en dat genieten en hun interesse in opa, oma, vader, moeder en kind deed ons goed.

Zoals ik net al schreef, wekelijks kijken we uit of………..en jawel deze keer staat De Gulle Brabander op het programma van ons, de 17 deelnemers. Wij zien Gul dan in de betekenis van “geïnteresseerd openhartig, mededeelzaam, gastvrij en hartelijk”. Nou, zal de gulle Brabander binnen TCMierlo vandaag weer terug gevonden worden? Of maken wij leden misschien niets meer mee wat een ander zou kunnen interesseren en blijft het, zoals de laatste jaren blijkbaar normaal geworden is……..houdoe, ik draai hier af, tot volgende week eh……Piet is het niet, eh….houdoe allemaal ja!

Hans van de Wijdeven

 

Terug naar nieuws