tcm

25 223054 De Ark Maarheezetocht 2018

11 maart, 2018

“De schade die het drijvend bijbelmuseum – ook wel bekend als De Ark van Noë- in de haven van Urk heeft aangericht, wordt geschat op een half miljoen euro. Dat meldt de gemeente Urk. Woensdag 3 januari, toen Nederland werd geteisterd door een westerstorm, raakte de boot die is gebouwd naar de bijbelse beschrijving van de De Ark van Noë, op drift. Het 70 meter lange gevaarte heeft toen diverse boten in de jachthaven geramd. Jachten liepen schade op, maar ook de steiger is vernield en dat alleen al kost ongeveer een ton”.

En ik maar denken dat de Ark in Maarheeze lag. Ik las dat er diverse pogingen gedaan zijn De Ark van Noë te vinden; dit wordt ook wel (spottend) “arkeologie” genoemd, door de woorden archeologie en ark te combineren. De meeste “arkeologen” trachtten het schip op het in Genesis genoemde Araratgebergte (oostgrens van Turkije te lokaliseren. Anderen menen dat het Araratgebergte op een gebied duidt en niet op een specifieke bergtop. Latere Bijbelschrijvers geven bovendien niet de indruk dat zij wisten dat de ark nog ergens lag. De huidige berg Ararat kreeg zijn naam pas in de Middeleeuwen. De Ark van Noë en de zoektocht ernaar heeft verschillende schrijvers geïnspireerd hierover te schrijven.

Twijfel alom dus? Maar niet lang want toen ik het programma van GR25 voor 2018 ontving zag ik dat we op 11 maart de Ark Maarheeze zouden gaan fietsen. Dus geen Urk, Ararat maar toch Maarheeze, ik wist het wel! Wij op zoek naar de Ark van Noë? No way dus!

Alle sneeuw die we op onze 1e tocht afgelopen zondag zagen was verdwenen als sneeuw voor de zon. Nou ja alle, het was beslist niet meer zoveel dat het smeltwater van de sneeuw onze regio zover onder water had gezet dat we met de boot moesten gaan, dus met onze 19 blinkende race fietsjes trokken we twee aan twee, op één na, richting De Ark. Niet Noë, maar Kees en Theo lieten onze pauzestop in de Ark naar wens verlopen en voorzien van een natje en een droogje raakten we niet op drift maar fietsten richting ons einddoel………….het Araratgebergte denHeuvel. Na al de miezerige regen nog net tijd voor een lekker natje en daarna rap naar huis. Fiets afspuiten en dan op de haak en zelf in bad en daarna op de bank.

Hans van de Wijdeven

Terug naar nieuws