tcm

25 219100 Pelgrimstocht 2018

1 augustus, 2018

5 Augustus , een temperatuur van 31 graden wordt voorspeld met als advies: blijf binnen en drink, drink a.u.b. Maar hoe drink ik voldoende bij warm weer als ik toch naar buiten wil? Even kijken wat men er van zegt, want als men het zegt zal dat wel zo zijn. Men zegt: Als het warm zomerweer is, zweet je méér dan anders. Het is daarom belangrijk méér water te drinken om uitdroging te voorkomen. Maar wat bedoelt men nu met meer? Wanneer is het voldoende en waar moet je verder op letten? Men zegt weer: Een volwassene heeft per dag ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht uit dranken nodig. Met warm weer is het goed om ten minste 2 liter water te drinken. Niet iedereen krijgt als vanzelf dorst als je minder dan de aanbevolen hoeveelheid drinkt. Neem daarom ieder uur een glaasje water, ook als je nog geen dorst hebt. Zorg dat je water bij je hebt. Water is de beste keus: goedkoop (men is blijkbaar Nederlander), het bevat 0 calorieën en het komt gewoon uit de kraan. Vul thuis een flesje water en neem het mee als je op pad gaat. Zo heb je altijd water bij je onderweg, ook als je in een file komt te staan of de bus en trein zijn erg vertraagd. Heel aardig advies van die men , maar ik ga fietsen en dan, hoe pak ik dat aan, qua water bedoel ik? Welnu, aan racefietsers heeft men ook gedacht en wel met volgend advies: Het lijkt een open deur, maar drink genoeg! En eigenlijk nog meer dan dat. Wat is genoeg drinken? Als je drinkt als je dorst krijgt ben je te laat. Veel te laat. Als je de mogelijkheid hebt is 100 ml per kwartier niet overdreven. Maar niet iedereen kan zo makkelijk zoveel drinken.. Wie namelijk in Nederland of België lekker doordeweeks een tochtje rijdt zal zelden echt veel drinken. Een bidon per uur is minimaal, twee is beter! Waar gaan we zondag eigenlijk heen en na hoe veel tijd ligt de pauze? 100 Kilometer, dus dat is waarschijnlijk rond de 50 kilometer naar de pauze. Zoveel plek, 2 uur fietsen naar de pauze, dus 4 bidons, dat heb ik niet. Maar die 50 kilometer waarheen dan? De pelgrimstocht staat op het programma, ohhhh.. en ik maar denken dat we gingen fietsen. Al die info over wanneer en hoeveel water bij het fietsen……………niet nodig dus. Maar waarom zou ik een pelgrimstocht lopen? Ik als pelgrim / bedevaartganger met als reden om op bedevaart te gaan, dat ik over het leven of God wil nadenken. Of om respect te betuigen aan een bijzonder iemand, inspiratie te verkrijgen, een poosje afstand te nemen van een hectisch bestaan, of om andere mensen te ontmoeten. Of, ook een veelvoorkomende reden het feit dat men een bepaalde zonde moest uitboeten. Neen, ik laat deze zondagstocht aan mij voorbij gaan, Ik ga wel een eindje fietsen met mijn kleinkind. En wees maar niet bang, ik stop op tijd om te drinken en neem voor beiden voldoende mee voor onderweg. Ik hoor wel hoe jullie bedevaartgangers het er zondag van afgebracht hebben en laat het je smaken in het Pelgrimshuis te Smakt

De groetjes van men en m’n vrouw

Hans van de Wijdeven

Terug naar nieuws