tcm

25 173136 Kevelaertocht

30 mei, 2019

Sinds 2014 schrijf ik jaarlijks verslagen van de door GR25 gereden tochten op de website van TC Mierlo. En omdat de tocht naar Kevelaer ieder jaar weer op onze kalender staat moet ik dus (van mezelf) jaarlijks mijn hersenen pijnigen over wat ik deze keer over deze klassieker zal schrijven. In herhaling vallen is niet leuk en leerzaam. Maar is terugblikken op het verleden dat wel? Moet kunnen denk ik.

Maar eerst even wat anders. Zondagavond 19 mei kreeg ik, eigenlijk best wel onverwacht na mijn bypass operatie van eind 2012, wederom problemen met mijn rikketik. Op naar het ziekenhuis met de ambulance dus. Een bloedonderzoek wees uit dat niet alleen fietsen in mijn bloed zit maar het gaf ook  een indicatie dat de zuurstofvoorziening naar mijn hart niet helemaal correct geweest was. Daarna o.a. een tweetal zeer spannende katheterisaties met een bijna hartstilstand tijdens de eerste, maar nu ben ik toch weer thuis. En nu weer ‘de oude’ worden en blijven d.m.v. medicatie. Spannend. Voorlopig denk ik niet aan de racefiets, maar aan mijn vingers heb ik niets, dus m’n wekelijkse bijdrage op de site zal ik denk ik wel kunnen blijven doen.  Dus, daar gaan we dan!

Teruglezend zie ik dat we in 2014, 2016 en 2018, inderdaad ja, om de twee jaar, Hemelvaartsdag kozen als de dag voor de tocht naar Café Heilen in de Hauptstraße van Kevelaer .

Op Hemelvaartochtend 2014 vertrokken we met 20 deelnemers onder een “heel klein zonnetje” naar Kevelaer. Met de wind op kop en met de gedachte aan heerlijke taart in ‘t hoofd bereikten we, een beetje nat, de kaarsjes in Kevelaer en café Heilen. We genoten daar van koffie/thee/taart/meegenomen boterhammen en probeerden ondertussen een beetje warm te worden.

Op Hemelvaartsdag wordt binnen het christendom herdacht dat Jezus Christus is opgevaren naar de hemel. Hoe hij opgevaren is, per boot, fiets of te voet…………………? Wij gingen in ieder geval in 2016 op de fiets, en, zoals ieder jaar, staken we, de 17 man van GR25 van TCMierlo, gewoonte getrouw daar een kaarsje aan. Uiteraard niet alleen voor “veel geluk en voorspoed” voor de toekomst maar ook als dank voor “al het goede” van het afgelopen jaar (toch??). Na onze eerste pauze bij Heilen stopten we voor onze tweede pauze bij cafetaria ’t Veen. Misschien nog te vroeg voor een frietje en wellicht had moeder de vrouw nog een kliekje van haar middagmaal over, dus de laatste meegenomen boterhammen / krentenbollen / broodjes werden soldaat gemaakt en een glaasje fris, een kopje koffie of thee begeleide deze naar “de tank” van ons lichaam. Met deze brandstof konden we gemakkelijk de laatste 31 kilometer van de 136 kilometer lange tocht volbrengen. Pfff…eindelijk thuis, ’t was een hele mooie gezellige “pelgrims” tocht.

Hemelvaartsdag 2018……………de regen valt nu niet direct met bakken uit de hemel, maar toch, al uren daalt continu regen en miezer op de aarde neer en Buienradar geeft voor de komende uren geen verandering aan. Vier regen liefhebbers gaan toch van start… Om half 4 waren de 4 musketiers droog en veilig weer aan de finish denheuvel.

Vandaag, Hemelvaart 30 mei 2019, dus geen jaar over geslagen maar gewoon, weliswaar zonder mijzelf en Annemarie, met 8 man/vrouw, Leon & Sylvia, Hans, Gerard, Daniel, Yvonne, Erik en Sjaak op weg naar Kevelaer. Geen Heilen meer, jammer, het was de kers op de taart! Maar de vervanger……minstens even goed!

Ieder jaar weer gaf deze tocht me, Hemelvaartsdag en Heilen of niet, een zalig gevoel, 136 km lang met z’n allen op pad op de langste tocht van het jaar. Langer genieten, in clubverband bedoel ik, en daarna een hemelse douche.

In 2020 valt Hemelvaart op donderdag 21 mei. Ik noteer deze maar vast in m’n agenda: De Kevelaertocht, 136 kilometer een hemels gevoel, ik heb er mijn hart aan verknocht!

Hans van de Wijdeven

Terug naar nieuws