tcm

25 133075 Bulttocht AFGELAST

6 oktober, 2019

Als we in oktober november- of december-weer hebben, regen, koud, vroege sneeuw of zo, dan ga ik niet fietsen maar ga ik lekker onder het genot van een kopje koffie zitten puzzelen. En aan puzzelen moest ik denken toen ik de naam van de tocht van vandaag las. Hoe vaak vraagt men in een puzzel niet om een synoniem voor Bult? En die zijn er nogal wat: nol, pok, boch, buil, buts, dikte, krek, stuit, bobbel, bochel, gezwel, heuvel, hobbel, letsel, pokkel, pukkel, bolling, knobbel, kneuzing, zwelling, kneuswond, opzetting, steenpuist, verdikking, oneffenheid, huidzwellng of verhevenheid.

Hopelijk heeft de maker van de tocht niet gedacht aan mogelijke gevolgen van het fietsen van deze tocht, bijvoorbeeld de buil, het gezwel of de steenpuist. Ik schrok me een bult en ging op zoek naar een voor mij meer aanvaardbare reden voor de naam van de tocht. En mijn PC raadplegend vond ik gelukkig de oplossing. Eerst kwam ik de Bult tegen als een voormalig waterschap in Groningen en ook als een gemeente behorend tot het arrondissement Epinal in het Franse departement Vosges. Maar dat was waarschijnlijk te ver fietsen, dus op zoek naar iets dichters bij.

Gevonden….en vandaag zouden we daar inderdaad langs komen, net voor de pauze. De Bult is  een natuurgebied van 120 hectare in het uiterste noordoosten van Deurne achter de Craijenhut op de grens van de provincies Noord-Brabant en Limburg. Het gebied is eigendom van Staatsbosbeheer en vormt een apart gelegen onderdeel restant van de Deurnese Peel dat overbleef na ontginningen. De Deurnese Peel vormt samen met De Groote Peel en de Mariapeel het restant van wat eens een uitgestrekt oerlandschap was van levend hoogveen. De Bult bestaat uit hoogveenrestanten, berkenbos, droge en vochtige heide. De laatste jaren heeft men werkzaamheden uitgevoerd om verdroging tegen te gaan. Deze maatregelen zorgen voor een stabieler waterpeil. De heikikker, poelkikker, levendbarende hagedis en het spiegeldikkopje profiteren van deze inrichting. Door de verbeterde waterhuishouding vindt men weer veenmossen, veenpluis en zonnedauw.

Voor onze eigen waterhuishouding hoefden we vandaag niet te zorgen, de regen viel met bakken uit de hemel en buienradar beloofde op korte termijn geen verandering. Vandaag geen pauze bij de Molen en niet na de pauze via de Stippelberg, geen echte klim, terug naar de finishplaats den Bult den Heuvel.

Hans van de Wijdeven

Terug naar nieuws