tcm

25 080065 Natuurpoort Deurnetocht

24 maart, 2019

Afgelopen jaar op 11 november, de laatste officiele tocht van seizoen 2018 voor Gr25 lag al twee weken achter de rug, fietsten Erik, Gerard, Ton en ik de Heidsepeeltocht. Misschien was het wel een mooie tocht voor seizoen 2019, we zouden wel zien. Ook zouden we onderweg uitkijken naar het waarom van de naam van de tocht. De Heidse Peel, dat kon niet moeilijk zijn. Aangekomen bij de pauze keken Erik en ik elkaar aan……….heb jij de Heidse Peel gezien? Ik ook niet, misschien na de pauze, tenslotte hebben we nog maar de helft van de totale route gehad. Maar na de pauze zagen we ook de Heidse Peel niet en éénmaal de Peel uit was het zoeken niet zinvol meer. Wel zagen we onderweg een mooi alternatief voor het pauze adres de Morgenstond, de Natuurpoort de Peel in Deurne, als je net Griendtsveen en het Toon Kortooms Park gepasseerd bent. Nieuwe pauze…dus nieuwe naam. Vanaf nu heette de Heidse Peeltocht de Natuurpoort Deurnetocht. Goed en wel thuis heb ik toch, na een heerlijke douche, even mijn nieuwsgierigheid gestild. Waar ligt die verdomde Heidse Peel? Wel nu, we waren er wel degelijk doorheen gefietst, ten zuidwesten van Ysselsteyn ligt het natuurgebied Heidse Peel. Het is eigenlijk een sterk versnipperd natuurgebied wat uit meer dan zes kleine stukjes natuur bestaat. Zes keer niks gezien! Opletten dus vandaag want we moeten er wel zeker doorheen fietsen. Vandaag hoeven we niet in te schrijven, dat bordje zal wel voor de MpfB van mei zijn, dus daar letten we niet op.

Verder gaan we niet alleen opletten of we de Heidse Peel zien maar ook opletten of we glas of spijkers zien liggen op de weg. Jammer, te laat gezien….Sylvia en Dorien twee lekke banden. Maar jawel, vlak voor Ysselsteyn links en rechts ligt de Heidse Peel. Gerustgesteld stap ik af bij de Natuurpoort. Is de poort open? Koffie dan! En natuurlijk ook nog even een Lang zal hij leven voor de jarige Ton.

Na de pauze met Ton’s lekkere gebak en de natuurpoort-koffie, vertrek en weer lek, de derde keer, nu voor Helmi. Even maken en we verlaten uiteindelijk met de tweede groep van ook 16 man, best wel lange tijd na vertrek van de eerste 16 man, de Peel en arriveerden bij denheuvel in Mierlo, te samen met het in 2004 gefuseerde Geldrop één van de jongste gemeentes van de Kempen. De Peel was lekker mooi maar de Kempen, nog veel mooier want….oost west thuis best.

Hans van de Wijdeven

Terug naar nieuws