tcm

25 025105 Gewandetocht

28 juli, 2019

Gewande ligt aan de Maas maar tevens komen hier een groot aantal waterlopen bij elkaar die de laaggelegen polders uitwateren op de Maas. De uitwatering geschiedde door een eenvoudige houten sluis. Het Gemaal Gewande nam alle functies over. Dit is allemaal te vinden op Wikepedia en als ik dat dan allemaal lees moet ik toch echt denken aan mijn eigen ingewanden. In mijn lijf komt bij mijn ingewanden ook alles bij elkaar en ook zoiets als m’n uitwatering heeft met mijn ingewanden van doen. En waarom denk ik nog meer aan ingewanden? Annemarie en ik hebben deze tocht al eens een keer, jaren geleden, doordeweeks gefietst, het zonnetje scheen, dus waarom niet? Achteraf vonden we het maar een shit-tocht. De cafés waren niet open en er was zelfs geen bankje om je meegenomen boterhammen te verorberen te vinden. En ons gerief doen? Ik kon in de begroeide berm, maar Annemarie moest de hele tocht uitzitten. Dus heel erg dat we niet mee konden, immers een van onze  kleinkinderen logeerde bij ons, was het niet. Als ik de krant moet geloven, en waarom niet: “De woningen in het Bossche gehucht Gewande worden pas tussen 1 april 2019 en 1 oktober volgend jaar aangesloten op het rioolstelsel en de aardgasleiding”. Vertrouwend dat het riool ondertussen aangesloten was gingen 8 fietsmaten, startend in shit-weer, op pad. En als ze in Gewande  ondertussen de aardgasleidingen aangelegd hebben zijn ze mooi op tijd om ze af te sluiten als de regeringsbesluiten definitief worden. Het fietsen viel allemaal mee, na een pauze bij de Blauwe sluis waren ze in een vloek en zucht weer thuis. Weer shit-weer maar, thuis met z’n achten, gelukkig……..hang jij de fiets op de haak, ik moet effe.

Hans van de Wijdeven

Terug naar nieuws