tcm

1e Editie Gerard Vianen Classic: ” Voor geen goud willen missen “.

21 mei, 2016

Begin april wijde ik een column aan Gerard Vianen, oud profrenner uit Kockengen. Ter nagedachtenis werd op 5 mei j.l. de 1e Editie van de Gerard Vianen Classic georganiseerd. En wat een mooie dag. De organisatie kon het zich niet beter wensen. Schitterend weer met een groot aantal deelnemers en de aanwezigheid van een aantal oud renners zoals Jan van Katwijk, Jan Janssen en Jo de Roo. Verder een gezellige ambiance rondom de start en finishplaats. Het Frans tintje wat er aan werd gegeven was zeer gepast omdat Gerard graag in Frankrijk fietste en daar tijdens de Tour de France aansprekende resultaten boekte. Hij won o.a. in 1974 de 20e etappe naar Nantes.

column 10  column 6

Foto’s: Isabel Veenis

Even voor 6.15 uur was het vertrek vanuit Mierlo-Hout tot Utrecht om vanaf daar via Vleuten door mijn geboorteplaats Haarzuilens naar Kockengen te rijden. Op bekende plekken werd even gestopt. Bij Kasteel de Haar, het ouderlijk huis aan de Brinkstraat , een langzaam rondje over de Brink, langs de Bonifatiusschool en dan richting de Bom. Daarna de Rodendijk en de Wagendijk op. Even een blik naar het huis van Ome Cees Dijkers, waar nu zijn zoon Jos het aannemersbedrijf runt. Van ome Cees is nog een leuke anekdote te vertellen over zijn bedrijfsauto in die tijd, een grijze Bedford met schuifdeuren. Het heeft echter niets met fietsen te maken dus laat ik het zo maar Jos kent het verhaal inmiddels. Om 8.00 uur was ik ter plekke om daarmee voldoende tijd te hebben voor het ophalen van het startbewijs maar even zo belangrijk, het ontmoeten van oud bekenden. Een hartelijk onthaal, veel blijde en ook enkele gespannen gezichten. Men was er klaar voor! Rond 9.00 uur werd door Theo de Rooy enkele woorden gericht tot de organisatie, het publiek en de deelnemers. Speciaal ook tot de familie Vianen, die allen gekleed waren in een voor hen gemaakt origineel Gerard Vianen fietsshirt. En ze waren er allemaal. Kleinzoon Merijn mocht het lint doorknippen om daarmee symbolisch het startschot te geven voor de tocht door het Utrechtse en Zuid Hollands polderlandschap.

colomn nol 1  gerard 9

Foto’s: Martin Zeldenrijk

In een lang gekleurd lint vertrokken 619 deelnemers over de Wagendijk richting Harmelen. Dan naar Montfoort via, hoe toepasselijk,  een kasseienstraat in Oudewater naar Hekendorp, Bodegraven,  Nieuwenbrug. In Woerden  konden we rusten. Na koffie en appelgebak weer genoeg energie om de rit te vervolgen. Woerdense Verlaat, Uithoorn, Vinkeveen naar Portengen om rond half twee in Kockengen onthaald te worden aan de finish. Natuurlijk zat het venijn hem in de staart. Gerard zal gedacht hebben, het moet niet te gemakkelijk gaan en regelde “daarboven” een straffe zuid-oostenwind die ons dwong de laatste 25 km flink op de pedalen te gaan staan . Maar dat was niet erg. We reden een prachtige ronde door het polderlandschap met haar knotwilgen, vergezichten over de weilanden die ingesloten tussen de vele waterpartijen de gevolgen van het voorjaarsweer liet zien. De jonge zwanen, ganzen, eenden, de vele paardenbloemen, pinksterbloemen en bloesem in de fruitbomen langs de route gaven het geheel een extra dimensie. Ik heb me geen seconde verveeld.

Na gedane arbeid is het goed rusten luidt het gezegde en velen lieten het bier zich extra smaken. Halverwege de middag was er de overhandiging van de opbrengst van deze Classic aan Jan Janssen, oud Tourwinnaar en ambassadeur van De Daniel de Hoed kliniek. Ruim 6500 euro kon aan het Instituutsbudget worden toegevoegd. Op een gegeven moment werd ik staande gehouden. Het bleek mevrouw van de Berg te zijn. Ze had mijn fietscomputertje gevonden. Haar man Joop, was de vaste fietsmaat, tevens vriend van Gerard en zijn kort na elkaar overleden. Ook voor haar zal dit een heel bijzondere dag geweest zijn. Dan nog een mooi familie moment. De ontmoeting met mijn neven Ed Dijkers en John van Leeuwen. Even snel wat bijpraten,  een foto voor Facebook om vervolgens afscheid te nemen, de fietsspullen in te laden en tevreden naar huis te gaan.

colomn nol 2  daniel  colmn nol 3

Foto’s: Yvonne Krooder.

Het kon niet anders zijn, voorzitter Ko van Oostrum was na afloop een trots en tevreden man! Een topdag was het. Voor geen goud had ik de 1e editie van de Gerard Vianen Classic willen missen.

Nol Dijkers

 

Terug naar nieuws