Koningsdag. Is er een betere dag om de Oranje gekte achter je te laten, en (tijdelijk) te emigreren naar onze Zuiderburen, op de fiets? Niet in een lange rij te staan, schuifelend langs de kraampjes met oude meuk, maar in een peloton zitten met glanzend carbon,  cruisend  in de natuur?  Geen krappe terrasjes met veel te dure en lauwe koffie, maar nippend aan een heerlijk kwalitatief hoogstaand koffiebrouwsel, in een exquis etablissement, met uitzicht op de Maas?

Blijkbaar waren er genoeg redenen om niet te gaan, want ik bleek de enige Groep 28 lid te zijn die vanochtend de parkeerplaats bij Den Heuvel opdraaide. Dat was even een tegenvaller. Maar gelukkig hoefde ik niet alleen te fietsen, want Groep 30 besloot met mij mee te rijden. Met een voor mij duizelingwekkende snelheid lieten we de kilometers snel achter ons, en arriveerden we bij de Spaenjerd, in het mooie Ophoven, gemeente Kinrooij. Na een tamelijk lange pauze werd de terugtocht hervat. We werden getrakteerd op smalle, bochtige wegen en struikelden bijna over de grenspalen die soms lukraak in de omgeving leken ze zijn geplaatst. Zelden zo vaak op  een dag de grens overgestoken. In tegenstelling tot vroeger werd er niet gesmokkeld, en bleef de snelheid hoog.

Door Dany Benoy weet ik nu dat deze tocht eigenlijk elk jaar op Koningsdag verreden moet worden, want hij heeft een toepasselijke naam bedacht. Dus vrienden van Groep 28, noteer alvast in de agenda:  Donderdag 27 april 2023, de Kings Rooij Rit

 

Ruud